fredag 21. mars 2008

Påske



Da er vi et godt stykke inn i påsken alt.


Søndag - tirsdag var det påskeleir her, med 7 deltagere. Søndag hadde vi bl.a sprangkonkurranse, unghestridning og kosekveld. mandag var det shettis-rally, unghesttrening, MG, barbakridning og tur (+ mer kosekveld..). På tirsdag smørte vi med niste og rei på tur til Tyristrand (årlig påske-tradisjon). Kristina, Helene og Maren Agnete var også med, så vi var et følge på 11 hester. Turen gikk veldig bra og det var en sliten men blid gjeng som kom tilbake til tajet etter 5 timer på hesteryggen. For Stine som også var med på leiren, var dette den lengste turen hun har vært med på. Hun var heldig å få låne helenes Fernando som jo er super-snill, så turen ble veldig bra for henne (men hun var nok sliten!).


I går begynte det og snø. og fortsatte i hele natt, så da jeg våknet idag var det VINTER! Det er ikke noe jeg har lyst på nå akkurat! Ridebanene hadde akkurat blitt bare for is og det hadde tilogmed begynt tørke litt opp noen steder.


Ina og Maren Agnete har vært igang siden i går med dekken-pålegging og hester inn& ut.. Jeg har blitt sjuk og måtte en tur på legevakta i går, så bra jeg har noen som ordner hester og stall for meg!!

lørdag 15. mars 2008

Klikker-kurs






idag avholdt jeg mitt første klikker-kurs for hest. Det var 10 deltagere og kurset varte i 7 timer. Vi startet klokka ti og været var til en forandring veldig bra! Første som skulle skje var teori inne hos meg. Her fikk alle en innførig i hva klikkertrening var, samt litt repetisjon av hestens natur og horsemanship - noe som passer ganske godt sammen med klikkertrening. Heste-verdenen ligger desverre enda langt etter hunde-trening. Med hester er det fremdeles masse som baseres på tvang og straff. (positiv og negativ straff var også noe alle lærte forskjellen på idag.)
Etter teorien var det tid for den første praktiske økten. Alle hadde fått tildelt klikker og prøvd seg litt på timing inne først. Nå var det klart for å lære hestene hva lyden betydde. Kun 2 av hestene hadde lært dette fra før. Ingen hester var redd lyden, alle oppfattet raskt hva dette betydde, og bare en hest var litt vel kresen på godbitene..
Siden det var 9 hester, kjørte vi to grupper og korte økter, så hestene fikk flere små pauser innimellom.
Etter alle hester hadde skjønt poenget med klikkeren, gikk vi in for litt mer teori. Denne gang dvd-film med Ellen Ofstad, en anerkjent hestetrener som driver med netopp klikker.
Deretter var det nye økter trening med hestene. Nå hadde vi klare mål for hva vi skulle klikke for. Første oppgave var ører frem. Dette er en viktig oppgave, for mange hester blir sure og bitete når de vet det er godbiter i lommer...- ører frem er uforenlig med å være sur (og blide hester biter sjelden..). Dette gikk bra med alle (selv om noen fikk med andre adferder i tillegg feks bøye hodet ned eller til siden..). Neste mål var løfte ben (med minst mulig hjelp), dette tok også de fleste av hestene fort. Også en nyttig greie! Til slutt i denne økten (som besto av mange korte økter) øvde vi rygging- noe også alle fikk til.
Etter dette var både folk og hester litt slitne -og vi tobeinte veldig sultne (dårlig med godbiter på oss underveis), så da gikk vi inn og spist lunsj (pølser og brødskiver)
Etter mat og pause var det gruppeoppgaver og planlegging av siste del med trening. Nye mål ble satt opp.
Stå stille, flytte bakpart og følge etter uten tau var noe av det som ble påbegynt , og alle klarte seg bra.
Til sist hadde jeg en liten demonstrasjon av target , og så fikk alle prøvd seg på dette- vi brukte kjegler, baller og flagg.
En kort oppsummering inne til slutt gav inntrykk av at alle syns dagen hadde vært både morsom og lærerik og at de fleste hadde lyst til å fortsette på grad 2 i mai.
veldig fornøyd med dagen selv også, flinke hester og elever og moro jobbe klikker med hest og se det fungere!!
bilder kommer...
Etter kurset , var vi enda ikke helt mettet på hest... så jeg rei en tur på Linus sammen med Maren-Grace, Lisa-Janus, Miriam-main og Ina-ben.
alle bildene fra kurset kommer på
(der vil også kursoversikt /datoer komme snart!)

onsdag 12. mars 2008

regn og søle

Nå er vi igang igjen med plaskende regnvær og gjørmete inngjerdinger. Det betyr MASSE ekstra jobb med hester inn på skift , tørking av dekken osv. Har full stall med inne hester om natta og noen står inne på dagtid også. I dag tidlig brukte jeg over 2 timer på morgen-stellet og omtrent det samme midt på dagen. Har akkurat gjort unna kveldsstellet nå. litt koselig også da med hester på stallen, men vet jo de helst vil være ute. Det eneste bra med været er at isen smelter! jeg er veldig klar for vår akkurat nå!!

Linus har ikke fått sko enda (får på fredag) så han har hatt litt ekstra fri i det siste. gleder meg til å begynne å ri han igjen.

mandag 10. mars 2008

Stalljente-treff



I går var det stalljentetreff her. Siden jentene gjør så bra innsats ellers i uka, er det moro med noen samlinger innimellom også. Jeg skulle også ta bilde av dem som skulle legges ut på nettsiden - http://www.hestenfordeg.piczo.com/ under "lyst til å bli stalljente?"
Etter bilde-taking og stall/hestestell rei vi på tur. Vi ble en ganske lang rekke med 12 hester. Noen synes nok turen ble ganske skummel.. det var tydelig at ikke alle var så vant med å ri på tur - og det er selvfølgelig litt mindre trygt enn å være på en inngjerdet bane... Men det gikk bra, ingen datt av -og jeg trur det var fin lærdom for alle - de som var redde skjønner nok at de trenger mer trening før de kan melde seg på en tur med mer fart iallefall!
Etter tur og hestestell , tente vi bål på jordet og grillet pølser og koste oss.
Vi rakk også å leie ina og Lisa litt på Marta og Curry - 1.gang med ryttere etter de kom hit.
Noen ble igjen etter treffet også og rei enda litt til.. så totalt 18 hester ble ridd idag ( Lillemor, Grace, Taja, Emil, Co, Twist, Timon, Mjølner, Ben, Main, Janus, Beauty, Curry, Marta, Chess, Spirit, Sindy og Rosita.
Stalljente treffet varte i 6- 7 timer og samlet 11 stalljenter :)

lørdag 8. mars 2008

Grønt kort kurs


I dag var det grønt kort kurs her på Tajet (i regi av Sohl, men med meg som arrangerte)

6 deltagere som fikk sett sikkerhetsvideoen trygg med hest, lært litt om trafikkregler og hestens kroppsdeler samt prøvd seg på litt mønstring med Lillemor og Taja.

deltagere: Miriam, Gina, Guro, Synne, Ingrid og Birgith
bilder fra dagen på www.sohlhest.piczo.com

onsdag 5. mars 2008

mange hester


i skrivende stund er det 30 hester på Tajet.. Det er FOR mange, så nå håper jeg få solgt noen i løp av de nærmeste ukene. Erfaringsmessig pleier det bli stor etterspørsel etter hest igjen etter påske. Får jo mange mailer om dagen, men ikke alle like seriøse. Cora og janus er vel de vi foreløpig får flest henvendelser på.

Cora har blitt ridd på banen søndag, mandag og tirsdag. Søndag med Maren og de to andre dagene på timer med Kristina. Og Cora har kommet seg veldig og begynner bli voksen! Snill har hun jo alltid vært, og nå begynner hun gå bra på banen også. Søker ned mot bittet, tramper bra under seg og gikk fine skjenkelvikninger! Bra steg har hun også. Litt kasting med hodet har plutselig kommet, dette har vi ikke sett noe til før, men forsvinner nok også og er absolut ikke så mye at det er et problem.

Lillemor er også igang igjen, litt stesset noen ganger på banen enda, hun er virkelig en hest som må ris med setet og ikke tøylene for å jobbe fint. Men på tur og i stallen er hun jo bare GOD!!

Prikk har som sagt også kommet hjem. Han var nok veldig glad for dette, for har hatt en tragisk kjedelig tilværelse hvor han har gått helt alene i paddock! Så nå raser han rundt både dag og natt og leiker med de andre barnslige! Men har alltid tid for litt kos når vi kommer i inngjerdingen.

Linus har mistet sko, så mens vi venter på hovslager igjen, har han helt fri.

line var her på onsdag og skodde Twist, Ben, Taja og Co , så det er heldigvis mange med 4 vintersko igjen!

Til helga er det grønt kort kurs, rideknappdag , stalljente-treff og tur.

lørdag 1. mars 2008

Hjemkomst


Idag kom Mjølner og Cora hjem (og Prikk ventes hjem hvert øyeblikk). Var veldig koselig se dem igjen selv om de ikke hadde vært lenge borte! De fant seg fort til rette, og spesielt Cora måtte ta noen ærestrunder for å vise frem sine nye vintersko og sine flotte steg!!
Vært litt fler i stallen idag. Lisa, Ina (og Miriam?) var her når jeg kom hjem , men rakk visst ikke ri. Lene og Maren Agnete har vært her hele dagen og bl.a vasket taja sin hale.