lørdag 15. mars 2008

Klikker-kurs


idag avholdt jeg mitt første klikker-kurs for hest. Det var 10 deltagere og kurset varte i 7 timer. Vi startet klokka ti og været var til en forandring veldig bra! Første som skulle skje var teori inne hos meg. Her fikk alle en innførig i hva klikkertrening var, samt litt repetisjon av hestens natur og horsemanship - noe som passer ganske godt sammen med klikkertrening. Heste-verdenen ligger desverre enda langt etter hunde-trening. Med hester er det fremdeles masse som baseres på tvang og straff. (positiv og negativ straff var også noe alle lærte forskjellen på idag.)
Etter teorien var det tid for den første praktiske økten. Alle hadde fått tildelt klikker og prøvd seg litt på timing inne først. Nå var det klart for å lære hestene hva lyden betydde. Kun 2 av hestene hadde lært dette fra før. Ingen hester var redd lyden, alle oppfattet raskt hva dette betydde, og bare en hest var litt vel kresen på godbitene..
Siden det var 9 hester, kjørte vi to grupper og korte økter, så hestene fikk flere små pauser innimellom.
Etter alle hester hadde skjønt poenget med klikkeren, gikk vi in for litt mer teori. Denne gang dvd-film med Ellen Ofstad, en anerkjent hestetrener som driver med netopp klikker.
Deretter var det nye økter trening med hestene. Nå hadde vi klare mål for hva vi skulle klikke for. Første oppgave var ører frem. Dette er en viktig oppgave, for mange hester blir sure og bitete når de vet det er godbiter i lommer...- ører frem er uforenlig med å være sur (og blide hester biter sjelden..). Dette gikk bra med alle (selv om noen fikk med andre adferder i tillegg feks bøye hodet ned eller til siden..). Neste mål var løfte ben (med minst mulig hjelp), dette tok også de fleste av hestene fort. Også en nyttig greie! Til slutt i denne økten (som besto av mange korte økter) øvde vi rygging- noe også alle fikk til.
Etter dette var både folk og hester litt slitne -og vi tobeinte veldig sultne (dårlig med godbiter på oss underveis), så da gikk vi inn og spist lunsj (pølser og brødskiver)
Etter mat og pause var det gruppeoppgaver og planlegging av siste del med trening. Nye mål ble satt opp.
Stå stille, flytte bakpart og følge etter uten tau var noe av det som ble påbegynt , og alle klarte seg bra.
Til sist hadde jeg en liten demonstrasjon av target , og så fikk alle prøvd seg på dette- vi brukte kjegler, baller og flagg.
En kort oppsummering inne til slutt gav inntrykk av at alle syns dagen hadde vært både morsom og lærerik og at de fleste hadde lyst til å fortsette på grad 2 i mai.
veldig fornøyd med dagen selv også, flinke hester og elever og moro jobbe klikker med hest og se det fungere!!
bilder kommer...
Etter kurset , var vi enda ikke helt mettet på hest... så jeg rei en tur på Linus sammen med Maren-Grace, Lisa-Janus, Miriam-main og Ina-ben.
alle bildene fra kurset kommer på
(der vil også kursoversikt /datoer komme snart!)

Ingen kommentarer: